Marketing v gastre: Rady, ako urobiť webstránku reštaurácie

Digitalizácia a schopnosť adaptovania sa firiem v online priestore sú dnes už nevyhnutným predpokladom ich úspešného fungovania. Výnimkou nie je ani gastrosektor, ktorého zákazníci považujú efektívnu komunikáciu a dostupnosť služieb online za samozrejmosť.

Aj keď mnoho reštaurácií sa pri svojej online prezentácii spolieha primárne na sociálne siete a potrebu vlastnej webstránky možno nevnímajú ako dôležitú, práve kvalitný web im vie poskytnúť dlhodobú platformu, v rámci ktorej budú môcť sústreďovať a prepájať svoje online aktivity.

Aké sú hlavné benefity webstránky:

  • vlastná platforma, ktorej obsah a funkcionalitu majú reštaurácie vo vlastných rukách, kde na rozdiel od sociálnych sietí nie sú limitácie v rámci funkcionality, budúcej politiky fungovania a možností interakcie so zákazníkmi, ktoré sa v čase môžu zmeniť;
  • unikátna vizuálna prezentácia identity jedál a služieb;
  • sústredenie obsahu, marketingových aktivít a budovanie dlhodobého SEO – zlepšenie vyhľadateľnosti a pozície v rámci internetových vyhľadávačov;
  • prepájanie obsahu s predajom (online jedálnym lístkom, donáškovými službami, promovaním zliav, kupónov a akcií alebo vernostnými programami);
  • budovanie lojálneho publika formou blogu a tvorba vlastnej databázy kontaktov, napríklad prihlásením sa zákazníkov na odber pravidelného newslettera.

Príprava webstránky

Samotný proces prípravy webstránky je komplexnou úlohou, ktorej každá časť bude zohrávať vo výslednom fungovaní dôležitú funkciu. Nižšie si priblížime jednotlivé body, ktorým by ste v rámci prípravy mali venovať pozornosť, aby bol váš web vo finále konkurencieschopný a naplnil vaše očakávania.

Vizuálna identita a dizajn

To, aký pocit z vašej reštaurácie sa snažíte vyvolať u zákazníka pri jeho osobnej návšteve, by mala odzrkadľovať aj vaša online vizuálna identita a dizajn samotnej webstránky.

Či už ide o tvorbu loga, výber farieb, prípravu fotografií, alebo o navrhnutie vizuálu jednotlivých prvkov webstránky, výsledný dizajn by mal vytvoriť vizuálne spojenie s vašou reštauráciou a podporiť zapamätateľnosť vašej značky v očiach zákazníkov.

Je potrebné uvedomiť si, že väčšina online návštevnosti webstránky bude prichádzať z mobilných zariadení, z čoho je dôležité vychádzať už pri samotnom návrhu, pričom tomuto faktu treba prispôsobiť celý vizuálny koncept – mobile first.

Nevyhnutnou požiadavkou je responzivita – automatické prispôsobenie vizuálu webstránky aj ostatným zariadeniam, z ktorých môže byť váš web prezeraný (počítače, notebooky, tablety). Jej zanedbanie by totiž s vysokou pravdepodobnosťou viedlo k okamžitému odchodu návštevníka z webstránky.

Prehľadná navigácia a základné informácie

Po príchode na webstránku je pre zákazníkov kľúčové nájsť základné informácie, akými sú ponuka jedál, mapa s polohou reštaurácie, otváracie hodiny a kontaktné údaje, či už ide o kontaktný, rezervačný, objednávkový formulár, alebo o odkazy na profily sociálnych sietí a donáškových služieb.

Je preto dôležité zabezpečiť aktuálnosť a jednoduchú dostupnosť týchto údajov v rámci prvkov samotnej webstránky a intuitívnej prehľadnej navigácie, aby sa k nim návštevníci vedeli vždy bez problémov dostať.

Tip pre vás: Ak sa rozhodnete využívať vlastný web aj na online objednávanie jedla, prípadne využívate donáškové portály či chcete kombinovať vlastný web s externými poskytovateľmi donáškových služieb, pouvažujte nad možnosťou aktivovať si modul Prepojenie na externé systémy od iKelp POS Mobile. Všetky objednávky, ktoré vzniknú v online priestore, uvidíte vďaka modulu priamo vo vašej pokladni a bude vám stačiť jedno zariadenie na všetky služby a kompletné spracovanie objednávok z jedného miesta.


Zdroj: iKelp

Aktuálny jedálny lístok

Vaše menu s prezentáciou ponuky jedál je hlavným rozhodovacím prvkom v súvislosti s navštívením vášho podniku najmä pre nových zákazníkov, preto by ste jeho príprave mali venovať obzvlášť veľkú pozornosť.

Namiesto obyčajného menu vo forme PDF alebo obrázka zainvestujte do prípravy responzívneho textového menu s využitím kvalitných, profesionálnych fotografií výsledných jedál a prepracovaných opisných textov, vďaka ktorým navnadíte potenciálnych zákazníkov na očakávaný kulinársky zážitok.

Výhodou takejto formy menu oproti obrázku či PDF je aj možnosť prehľadávania a zaradenia obsahu do výsledkov vyhľadávania internetovými vyhľadávačmi.

Na prípravu interaktívneho jedálneho lístka, ktorého obsah budete môcť jednoducho spravovať a zdieľať cez sociálne siete, môžete využiť aj aplikácie poskytujúce už predpripravené komplexné softvérové riešenia na každodenný chod reštaurácie.


Príklad interaktívneho menu. Zdroj: restaurantcolibri.ca

Tip pre vás: Aplikáciu na jednoduché zdieľanie vždy aktuálnych jedálnych lístkov na webe poskytuje napríklad reštauračný systém iKelp POS Mobile. Vašu ponuku jedál a nápojov môžete vďaka nemu umiestniť všade, kde potrebujete, a to doslova na pár klikov. Ak máte záujem pozrieť si, ako taký jedálny lístok na webstránke môže vyzerať, živú ukážku si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Priblíženie reštaurácie zákazníkom

Nebojte sa v rámci webstránky vytvoriť bližšie spojenie s vašimi zákazníkmi. S vlastnou webstránkou ich môžete vtiahnuť do diania napríklad:

  • príbehom vašej prevádzky a cesty od počiatočnej inšpirácie až po jej zhmotnenie;
  • predstavením tímu;
  • videoukážkou procesu prípravy jedál;
  • fotogalériou/videogalériou (exteriéru, interiéru, uskutočnených podujatí), v rámci ktorej zachytíte každodennú atmosféru, na ktorú sa u vás návštevník môže tešiť;
  • založením blogu, v rámci ktorého budete pravidelne komunikovať o dianí v reštaurácii či vytvárať pre zákazníkov inšpiratívny a edukačný obsah z vášho segmentu;
  • budovaním e-mailovej databázy a rozosielaním pravidelného newslettera o novinkách, akciách, pripravovaných podujatiach.

Lokálne SEO

Pri príprave webstránky je dôležité myslieť na lokálne SEO – optimalizáciu stránky pre vyhľadávače s dôrazom na lokálne vyhľadávanie.

Táto optimalizácia spočíva v definovaní kľúčových slov, ktoré opisujú vašu reštauráciu a ktoré používajú potenciálni zákazníci v rámci vyhľadávania reštaurácie vášho typu vo vašom okolí, a v ich následnej strategickej implementácii do obsahu webstránky, teda do nadpisov, opisných textov, metaopisov homepageu, prípadne konkrétnych podstránok.

Lokálne SEO môžete podporiť aj budovaním spätnej väzby klientov, napríklad vytvorením firemného profilu Google My Business, ktorý bude vo vyhľadávaní Googlu zobrazovať okrem kľúčových základných informácií o vašej reštaurácii aj spätnú väzbu návštevníkov s možnosťou zanechať recenziu.

Podobný profil si môžete vytvoriť aj na stránke Tripadvisor, ktorá je celosvetovo populárna v rámci vyhľadávania lokálnych reštaurácií najmä medzi dovolenkármi a cestovateľmi.

Na záver

Tvorba a hlavne správa a optimalizácia úspešne fungujúcej webstránky je dlhodobý proces, na ktorý sa treba pozerať rovnako ako na budovanie a každodenné zlepšovanie vašej prevádzky. Pokiaľ sa o webovú stránku budete starať, zainvestujete do nej, strategicky ju prepojíte s marketingovými aktivitami a budete sa v rámci nej snažiť konzistentne prinášať pridanú hodnotu, poskytne vám stabilnú online platformu na budovanie vašej značky a komunity spokojných zákazníkov, čo sa určite prejaví aj na raste predaja a zvyšovaní ziskov.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard