Upravenie porcie mäsa pre dospelých stravníkov
V tomto návode sa dozviete postup, ako je možné pre dospelých stravníkov zvýšiť porciu mäsa. Jedná sa o usmernenie MŠVVaŠ SR, ktoré je súčasťou „novovydaných“ finančných pásiem s platnosťou od 1.1.2023 a stanovuje, že pri príprave hlavných jedál pre zamestnancov školy alebo školského zariadenia a iné fyzické osoby je v normovaní prípustná tolerancia navýšenia hmotnosti mäsa o 30%. Uvedené usmernenie súvisí s preradením zamestnancov školy a školského zariadenia a iné fyzické osoby ako 15-19 ročných do Finančného pásma B.
Zmena výšky porcie pre stravníka
- Nastavenie je dostupné od verzie 2.6.952.
- Aktuálnu verziu overíte kliknutím na Pomoc v časti O aplikácii.
- Pre verziu 2.4.xxx bola ukončená podpora aplikácie a táto zmena už pre uvedenú verziu nebude dostupná. V tomto prípade je potrebné kontaktovať obchodné oddelenie alebo technickú podporu aplikácie pre určenie ďalšieho postupu.
- Ak máte verziu 2.6.xxx ale nižšiu ako 2.6.952, je potrebné vykonať aktualizáciu. Aktuálnu verziu aplikácie je možné stiahnuť TU.
- Spustite aplikáciu a potvrďte aktualizáciu noriem a receptúr.
- Kliknite na Nastavenia.
- Vyberte možnosť Vekové skupiny.
- Pre príslušnú vekovú skupinu v stĺpci Typ vek. skupiny zmeňte Vek. skupinu z D na Vek. skupinu H.
- Kliknite na tlačidlo Uložiť.
Overenie nainštalovanej verzie
Zmena nastavenia vekových skupín
Receptúry
Po aktualizácii aplikácie sa v zozname receptúr pridá veková skupina H, pre ktorú sú definované množstvá surovín vstupujúce do jednotlivých receptúr, ktoré v prípade potreby je možné upraviť podľa potrieb manuálne.
Podklad pre varenie
Pri tlači podkladu pre varenie, či už podľa dochádzky stravníkov, alebo s ručným zadaním počtu stravníkov, sa počet stravníkov vo vekovej skupine D a H spočíta, a systém vynormuje suroviny pre prípravu jedla v pomere pre danú skupinu. (Množstvo surovín pre vekovú skupinu D * počet stravníkov + skupina H * počet stravníkov.)
Súvisiace návody
by
Ing. Lukáš Krajčír