Archiv rozpracovaných objednávek
V tomto návodu se dozvíte, co se děje s objednávkami na stole, které delší dobu nejsou vyúčtované. Za určitých okolností může nastat situace, že na stole zůstane otevřený doklad - nevyúčtovaná objednávka. Správně by taková situace neměla trvat dlouho. Pokud je na stole objednávka, je potřeba ji vyúčtovat, případně doklad ukončit na dodací list nebo tzv. odložením. Otevřená objednávka, která zůstává na stole, nevstupuje do statistik prodeje a dokonce může zkreslovat některé statistické ukazatele. Proto je vždy vhodné objednávku některým z výše uvedených postupů ukončit. Pokud však objednávka skutečně zůstane na stole delší dobu otevřená, je po čase přesunuta do tzv. archivu. Co to znamená a co v takovém případě dělat, se dozvíte níže v textu.
Nevyúčtované objednávky
Nevyúčtovaná objednávka prochází několika fázemi.
- Archivace objednávky - objednávka, která se 35 dní nezměnila, automaticky přechází do archivu. Na stole, kde objednávka vznikla, se objeví symbol * a při otevření stolu se zobrazí informace, kolik otevřených objednávek z daného stolu je v archivu a v jaké celkové ceně.
- K archivaci dochází kvůli přehlednosti otevřených objednávek, aby se v prodeji nezobrazovaly staré objednávky, které obsluha do té doby neuzavřela.
- Tento krok zároveň slouží k optimalizaci a rychlosti samotné aplikace, aby při otevírání seznamu objednávek nebylo potřeba načítat i tyto "staré" objednávky.
- Skrytí objednávky - prodej zobrazuje jen objednávky, které se změnily za posledních 40 dní. Pokud objednávka do archivu nepřešla, po 40 dnech bez změny se v prodeji přestane zobrazovat. Pro její opětovné zobrazení je potřeba ve filtru v prodeji zapnout zobrazení objednávek starších než 40 dní.
- Smazání objednávky - objednávka zůstává v archivu přibližně 9 měsíců od své poslední změny. Poté je smazána a její obsah se odešle na kontaktní e-mail restaurace, aby bylo možné objednávku v případě potřeby nějakým způsobem zpracovat.
Zpracování archivované objednávky
- Na stole s označením "*" jsou archivované objednávky.
- Kliknutím na Více zobrazíte vlastnosti stolu.
- Klikněte na tlačítko Archiv.
- Nastavte filtr pro zobrazení všech objednávek.
- Klikněte na tlačítko Více u dané objednávky.
- Vyberte možnost Upravit.
- Klikněte na Vrátit z archivu.
- Objednávka se zobrazí na stole.
- Položky, které do objednávky po jejím otevření přidáte, jsou odlišené datem.
- Ukončete objednávku požadovaným způsobem. (Vyúčtováním, dodacím listem nebo odložením.)
Archiv objednávek
Objednávky, které byly přesunuty do archivu, se na jednotlivých stolech zobrazují symbolem *. V historii dokladů si však můžete zobrazit všechny tyto objednávky.
- Klikněte v menu aplikace na Historie dokladů.
- Z nabídky vyberte možnost Archiv obj.
- Vyberte objednávku, kterou chcete dodatečně zpracovat, a postupujte podle kroků v části Zpracování archivované objednávky.
Související návody

by
Ing. Lukáš Krajčír