Vyberáte registračnú pokladňu a pokladničný systém pre vašu prevádzku?

Plánujete otvorenie reštaurácie, kaviarne alebo iného gastropodniku? V tom prípade vás neminie výber vhodnej pokladne, resp. vhodného pokladničného systému. Máte v podstate tri možnosti, ktoré sme pre vás stručne a prehľadne spísali do nasledujúcich riadkov.

Pokladňa vs. pokladničný systém

Pre niekoho jedno a to isté, no rozdiel je markantný. Zatiaľ čo pokladňa je fyzické zariadenie slúžiace na evidenciu tržieb, pokladničný systém predstavuje podstatne komplexnejšiu zostavu hardvéru a aplikácie.

Klasická registračná pokladňa

Spoľahlivé zariadenie, ktoré síce ničím neurazí, no zároveň ani ničím nenadchne. Ide o klasickú kasu, ktorá štandardne disponuje silikónovými tlačidlami, jednoduchým displejom a tlačiarňou. Nečakajte však od nej žiadne zázraky. Zvládnete ňou akurát tak zaevidovať tržby a vystaviť účtenku – tým sa to končí.

Z vyššie spomenutého nám teda jasne vyplýva, že pravdepodobne nepôjde o úplne najvhodnejšiu voľbu do gastroprevádzok. Klasické registračné pokladne sa viac hodia do malých predajní, napríklad do potravín alebo večierok, prípadne do obchodov, kde hrozí riziko manipulácie špinavými či mokrými rukami. Na využitie v takýchto zhoršených podmienkach ich priam predurčuje odolná konštrukcia spolu s rovnako odolnými tlačidlami.

Na druhej strane, voči gustu žiaden dišputát. Veď možno si pri otváraní malého podniku hovoríte, že nič viac ani nepotrebujete. Myslite však na to, že postupom času (v priebehu napredovania) dozaista uvítate všestrannejšie riešenie. Nebude preto logickejšie ihneď siahnuť po niečom vhodnejšom? V konečnom dôsledku vám to do budúcna ušetrí náklady spojené so zmenou pokladne.

Všestrannejšia POS pokladňa

POS pokladňa je v porovnaní s klasickou registračnou pokladňou už o čosi silnejším kalibrom. Investícia síce bude vyššia, no pomocou nej zvládnete nielen evidovať tržby a vystavovať účtenky, ale napríklad aj nastavovať vernostné systémy a zľavy. Nehovoriac o tom, že jej komunikácia s počítačom je oveľa rýchlejšia než pri klasických registračných pokladniach. Môžete si ju predstaviť ako väčšie zariadenie s veľkým displejom, ktorý nebýva súčasťou vyššie spomínaných registračných pokladní. Jej výhodou je aj jednoduchý servis a v prípade potreby možnosť doprogramovania prídavných funkcií.

Je vhodná do reštaurácií, kaviarní a iných gastroprevádzok? Nemôžeme povedať, že nie. Veríme, že do novootvorenej prevádzky by bola viac než postačujúca. Opäť však platí to, čo sme spomínali o čosi vyššie. Bude vám stačiť aj o rok či o dva? Nebudete hľadať niečo ešte komplexnejšie? Vzhľadom na to si vieme tento typ pokladní predstaviť skôr v nejakých elektrách, prípadne v iných predajniach, ktoré sa špecializujú na určité druhy tovarov.

Stavte na komplexný POS systém

Možno sa vám to bude zdať pri otváraní gastropodniku ako zbytočne komplexné riešenie, no verte nám, neoľutujete. Nesporné výhody POS systému si uvedomíte už po prvých chvíľach jeho používania. V zásade ide o zostavu hardvéru a aplikácie. POS systém si teda môžete predstaviť ako program nainštalovaný do počítača, tabletu či telefónu.

Rozdiel v porovnaní s pokladňami? Zatiaľ čo POS pokladňa predstavuje jedno zariadenie s veľkým displejom, POS systém je program, ktorý môže bežať na hocakom zariadení, pričom tento zastrešuje nielen všetky funkcie klasickej či POS pokladne, ale je naviazaný aj na skladové hospodárstvo. Údaje pritom nemusia byť upnuté na jedno zariadenie (na pokladňu), ale môžu sa nachádzať v online cloudovom prostredí. A tak k nim máte prístup prakticky z akéhokoľvek kúta sveta. Jediné, čo potrebujete na kontrolu vášho podniku (pokojne aj z pláže pri mori), je vhodné zariadenie s prístupom na internet.

Poďme však k veci – čo všetko dokážete s takýmto komplexným POS systémom? Samozrejmosťou je evidencia tržieb a tlač účteniek. Dokonca s mobilnou tlačiarňou za opaskom môže obsluha tlačiť účtenky priamo pri stole. Nehovoriac o tom, že vďaka funkcionalite Inteligentných stolov, ktorá je súčasťou nášho iKelp POS Mobile, si zákazníci môžu vyžiadať účtenku na jedno kliknutie alebo dokonca zaplatiť online. Efektívne sa tak šetrí čas personálu aj hostí, čo prirodzene prispieva k zvyšovaniu obrátkovosti jednotlivých stolov, a teda aj k navyšovaniu tržieb.

S cloudovým POS systémom máte aj pohodlný prístup k vašim skladovým zásobám. A aby toho nebolo málo, užívať si môžete aj tvorbu rôznych vernostných systémov či zliav. Zásluhou toho si dokážete nielen udržať stálych zákazníkov, ale aj prilákať nových. No a ako bonus môžete ponúkať vaše pochúťky na webe a zastrešovať online objednávanie či spolupracovať s rôznymi donáškovými a objednávkovými portálmi.

Zapamätajte si: Máte povinnosť EET

V súvislosti s výberom vhodnej pokladne, resp. vhodného pokladničného systému do vašej gastroprevádzky, úzko súvisí aj pojem EET. Ide o elektronickú evidenciu tržieb, v rámci ktorej máte povinnosť evidovať každú jednu tržbu jej online zaslaním na štátnu správu. Pri výbere pokladne alebo pokladničného systému sa preto radšej uistite, či dané zariadenie alebo riešenie podporuje túto zákonom stanovenú povinnosť.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard