Pred otvorením kaviarne, bistra alebo reštaurácie si posvieťte na konkurenciu

Či už ste skúsení gastropodnikatelia, alebo sa s nadšením vrháte do svojho prvého projektu, pred otvorením vysnívanej kaviarne, bistra alebo reštaurácie si vytvorte podnikateľský plán. Skôr ako sa doň pustíte, si urobte prieskum trhu a konkurencie, ktorý vám pomôže odhadnúť potenciál vášho podnikateľského zámeru. Nemusí ísť o nič zložité. Z nášho článku sa dozviete, v čom vám analýza konkurencie pomôže a ako na ňu.

Prečo sa zamerať na analýzu konkurencie

Analýza konkurencie vám uľahčí mnohé rozhodnutia pred samotným otvorením podniku. Zistíte silné a slabé stránky svojich konkurentov a potenciálne riziká alebo príležitosti pre váš podnikateľský nápad. Lepšie sa vám bude premýšľať nielen o celkovom koncepte podniku, o číslach a finančných cieľoch, ale aj o marketingu.

  • Spoznáte, čo sa v danom odbore alebo oblasti deje.
  • Zmapujete trendy, priania a očakávania zákazníkov.
  • Získate inšpiráciu a nový pohľad.
  • Spoznáte silné a slabé stránky konkurencie.
  • Pochopíte správanie zákazníkov.
  • Možno nájdete dieru na trhu, v danej oblasti alebo v ponuke konkurencie.
  • Analýza vám pomôže predovšetkým nájsť konkurenčnú výhodu.

Kto je vaša konkurencia

Najskôr sa zamerajte na to, kto je vlastne váš konkurent. Okruh potenciálnej konkurencie sa často obmedzuje len na priamu konkurenciu v blízkom okolí. Priami konkurenti majú podnik s úplne rovnakým zameraním, teda s rovnakým produktom pre rovnakých zákazníkov. Nepriama konkurencia je oveľa širšia. Pre vašich potenciálnych zákazníkov predstavuje ďalšiu možnosť, alternatívu, pričom vám vôbec nemusí napadnúť, že takáto služba, produkt alebo podnik by mohli byť vašou konkurenciou.

Napríklad pre kaviareň môže byť konkurenciou klub mamičiek alebo coworkingové centrum, keďže ľudia nemusia chodiť do kaviarne len na kávu, ale napríklad aj pracovať a venovať sa obchodným schôdzkam. Alebo možno mamičky na danom mieste nemajú kam ísť s deťmi. O konkurencii premýšľajte poriadne zoširoka. Gastropodnik totiž nemusí byť len miesto, kam sa ľudia chodia najesť a napiť.

TIP: Inšpiráciu hľadajte nielen v úspešných podnikoch, konkurentoch a značkách. Cenné informácie môžete nájsť i u tých menej úspešných alebo neúspešných.

Analýza odvetvia

Najprv sa pozrite na celý odbor. Gastroodvetvie sa veľmi mení. Najviac užitočných informácií nájdete na internete. Webové stránky podnikov, sociálne siete a online médiá vám ponúknu predovšetkým zaujímavé nápady, inšpiráciu a nový pohľad na aktuálne trendy v odbore.

Všímajte si recenzie a názory zákazníkov. Podnikanie postavené len na vlastnom nadšení a presvedčení vás totiž môže rýchlo priviesť ku sklamaniu. Oprite sa teda o skutočné očakávania, ale i reálne skúsenosti zákazníkov. Čo oceňujú a čo im, naopak, prekáža?

Okrem internetu nájdete inšpiráciu aj v odborných časopisoch, v televízii alebo si prezrite práve vydané gastroknihy. Môžete v nich naraziť na zaujímavú, inšpiratívnu osobnosť alebo príbeh.

TIP: Oslovte majiteľov gastropodnikov od priamej i nepriamej konkurencie. Dohovorte si schôdzku a pozbierajte od nich čo najviac informácií. Nebojte sa, že vás odmietnu. Mnoho podnikateľov, ktorí svoj podnik vybudovali od nuly, sa o svoj príbeh a skúsenosti rado podelí. Vo väčších mestách bývajú aj rôzne podnikateľské kluby, tzv. huby alebo skupiny. Pridajte sa k nim a získajte inšpiráciu, radu alebo názor.

Analýza miesta

Vybrať si správne miesto pre gastropodnik môže byť kľúčové. I na správne miesto sa však pozrite v širšom kontexte, nielen z hľadiska konkrétnej lokality, kde chcete svoj podnik prevádzkovať.

Pozrite sa na lokalitu v medzinárodnom meradle. U nás máme skrátka svoje zvyklosti. Iné potreby majú ľudia vo veľkých mestách a iné ľudia na dedine, inak bude fungovať podnik v turisticky atraktívnej lokalite a inak v blízkosti veľkej továrne. Na druhej strane neváhajte hľadať inšpiráciu v zahraničí. Tam môžete nájsť nápad, ktorý u nás ešte nikto neskúsil.

Urobte si analýzu potenciálu vášho mesta, dediny alebo miesta. Nejde len o to, aby ste zmapovali, koľko gastropodnikov sa nachádza v okolí a koľko obyvateľov je v produktívnom veku. I tu sa na začiatku oplatí širší pohľad na vec. Napríklad vedenie vybraných obcí a veľkých podnikov občas zisťuje spokojnosť občanov alebo zbiera otvorenú spätnú väzbu zameranú na to, čo by občania v danej obci ocenili. Možno i u vás nájdete zaujímavé dáta z prieskumu alebo diskusie. Môže vás to priviesť na myšlienku zamerať priestor a ponuku bistra na pracujúcich a ponáhľajúcich sa zákazníkov, ktorí sa skrátka v okolitých firmách nemajú kde kvalitne najesť. Prípadne sa vaša reštaurácia bude orientovať na populárny koncept grab and go, teda jedlo so sebou.

TIP: Nedajte sa odradiť obvyklými predsudkami, že ďalšia kaviareň sa už v ulici neuživí, keďže sú tam dve, alebo že reštaurácia na samote pri lese nemá šancu. Existuje celý rad gastropodnikov, ktoré to svojím úspechom vyvrátili. Nájdite svoju konkurenčnú výhodu alebo medzeru na trhu, ktorú vyplní práve váš podnik.

Zákaznícka skúsenosť a mystery shopping

Keď už ste získali nejaké názory z internetu alebo rôznych diskusií a prieskumov, je načase vyraziť do ulíc. Nič totiž nenahradí osobnú skúsenosť. Vytypujte si podniky priamych aj nepriamych konkurentov a choďte na osobnú návštevu – samozrejme, v role zákazníka. Vďaka mystery shoppingu môžete získať cenné informácie. Pri návštevách sa zamerajte hlavne na:

  • ponuku, jej šírku a hĺbku, kvalitu, cenu, trvanlivosť, na to, ako často sa mení, či varia vo vlastnej kuchyni alebo riešia ponuku dodávateľsky,
  • prevádzku, objednávkový proces, platobné možnosti, používané pokladnice a terminály,
  • zloženie personálu, počet zamestnancov, striedanie a prekrývanie zmien,
  • komunikáciu a prístup k zákazníkovi, rýchlosť a ústretovosť,
  • otváracie hodiny, počet zákazníkov, špičky a hluché miesta,
  • organizáciu prevádzky, čistotu, výzdobu,
  • správanie ostatných zákazníkov, či si berú jedlo so sebou, koľko času strávia v podniku, či chodia sami alebo napríklad s rodinou, čo si objednávajú najčastejšie, či prichádzajú autom alebo pešo,
  • marketing, či má podnik webové stránky, aké sociálne siete a digitálne nástroje používa.

TIP: Do vybraných podnikov choďte viackrát. Môžete sledovať dianie v rôznych fázach dňa, v rôznych dňoch (pracovné dni, víkendy a sviatky) a aj sezónnosť, ak sa na otvorenie podniku pripravujete dlhší čas. Ako bonus môžete osloviť niektorých zákazníkov a trochu ich vyspovedať.

Digitálny svet a marketing

Hoci jedlo zostáva doménou najmä fyzického sveta, ten digitálny môže mať na úspech vašej konkurencie i vášho podniku veľký vplyv. Po otvorení kaviarne alebo reštaurácie a po celý čas ich prevádzky môže zohrať absolútne kľúčovú rolu. Pri analýze konkurencie pozorne sledujte i jej marketing a všetky aktivity v digitálnom svete.

TIP: Vďaka marketingu môžete získať nových zákazníkov ešte pred otvorením kaviarne alebo reštaurácie. Vtiahnite ich do svojho príbehu, podeľte sa o svoje obavy a čiastkové úspechy pri budovaní prevádzky. Ľudia si vás vďaka digitálnemu marketingu môžu zamilovať dávno predtým, než váš podnik prvý raz navštívia.

Konkurenčná výhoda vášho podniku

Analýza konkurencie vám pomôže nájsť vašu konkurenčnú výhodu. Vďaka nej má váš podnik šancu uspieť bez ohľadu na množstvo konkurencie a atraktívnosť miesta. Stačí si prejsť všetky dostupné a analýzou konkurencie získané informácie. Nalaďte sa na svojich potenciálnych zákazníkov, vnímajte svet ich srdcom a očami.

Na záver pre vás máme niekoľko zaujímavých tipov, ako premýšľať nad svojou konkurenčnou výhodou:

  • môžu to byť vaši dodávatelia, používané suroviny a podpora miestnych výrobcov,
  • váš podnik môže mať sociálny presah – inšpiráciou sú už dnes známe a populárne kaviarne vracajúce do života hendikepovaných,
  • synergia naprieč odbormi, napríklad spojenie gastronómie a umenia,
  • zážitková gastronómia (pusťte svojich zákazníkov do zákulisia, napríklad do kuchyne, zorganizujte pre nich kurzy priamo vo vašom podniku alebo vyšlite svojho kuchára variť k zákazníkom domov).

Odlíšiť sa od konkurencie je ťažké a spôsobov, ako to urobiť, je naozaj veľa. Nehľadajte odlišnosť pre odlišnosť za každú cenu. Zostaňte nohami na zemi. S tým vám pomôžu aj informácie získané vďaka analýze konkurencie.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard